بهرهبرداری از گیاهان دارویی و محصولات جنگلی تابع ضوابط خاص است
بهرهبرداری از گیاهان دارویی و محصولات جنگلی تابع ضوابط خاصی است و بهرهبرداری باید براساس یک طرح مدون انجام گیرد، در غیر این صورت، بهرهبرداری غیراصولی و بیرویه، باعث تخریب جنگل ها و مراتع می گردد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری کرمان خاک یکی از مهمترین منابع طبیعی هر کشور است. درواقع مسیر پیشرفت یا سیر قهقرایی هرجامعه را اصول و چگونگی بهره برداری از خاک تعیین می کند. با توجه به اینکه ایران اسلامی به لحاظ جغرافیایی در منطقه خشک کره زمین قرار گرفته و متوسط بارندگی سالیانه در بخش بزرگی از آن کمتر از 100 میلی متر می باشد بالطبع قسمت اعظم جنگلها و مراتع با تهدید تخریب مواجه است و دخالت انسان با بهره برداری بی رویه و غیراصولی، باعث ازبین رفتن این ثروت خدادادی شده می گردد.
جنگل ها و مراتع با جلوگیری از فرسایش خاک ،تلطیف هوا ،نفوذ آب حاصل از بارش ها و تقویت سفرههای آب زیر زمینی و ایجاد محصولات چوبی ، صنعتی ، افزایش نزولات آسمانی و همچنین مسئله گردشگری دارای اهمیت است .
استان کرمان به سبب موقعیت جغرافیایی که دارد ، دارای آب وهوای اقلیمی گرم و خشک بیابانی است . در مناطق کوهستانی استان بارشهای جوی به نسبت مناسب و خاک مناسب موجب تشکیل جنگلهای طبیعی بنه و بادام شده و بر همین اساس تولید نهال و جنگلکاریهای متعددی نیز در کرمان باگونه های بنه یا پسته وحشی (Pistacia atlanticaبادام کوهی (Amygdalus scoparia)صورت گرفته. و برداشت محصولات فرعی بنه و بادام هر ساله در سطح استان توسط بهره برداران و روستانشینان منطقه صورت می گیرد .
برداشتهای بیرویه و غیراصولی علاوه بر آسیب به مراتع و درختان جنگلی، موجب کاهش سطح و توان تولیدی و در نهایت نابودی این گیاهان میشوند.
بهرهبرداری از گیاهان دارویی و محصولات جنگلی تابع ضوابط خاصی است و بهرهبرداری باید براساس یک طرح مدون انجام گیرد، در غیر این صورت، بهرهبرداری غیراصولی و بیرویه، باعث تخریب و کاهش پوشش گیاهی، فرسایش بادی و آبی خاک، کاهش تولید اکسیژن و آب شیرین و در نهایت باعث تبدیل مراتع وجنگل ها به بیابان میشود.
از دلایل اصلی بهره برداری غیر اصولی نداشتن آگاهی از نحوه برداشت و زمان مناسب و نگاه تجاری به رویشگاه های جنگلی و مرتعی است . با بهره گیری از دانش بومی و آموزشهای فنی میتوان بدرستی از این نعمت خدادادی استفاده کرد و به بالا رفتن اقتصاد منطقه کمک کرد.
اولویت بهرهبرداری از محصولات فرعی جنگل و مرتع و اخذ مجوزهای لازم با بهره برداران طرحهای مرتعداری یا دارای پروانه چرای دام، جوامع محلی، بهره برداران عرفی، تشکلهای مردم نهاد و فارغ التحصیلان بخش منابع طبیعی و کشاورزی است تا از این طریق، انگیزه مشارکت ذینفعان اصلی در حفاظت از جنگلها و مراتع فراهم شود.
ارسال به دوست