طبیعت، مادر انسان است. انسان تنها در آغوش اوست که آرام مى گیرد رشد مى کند و به کمال مى رسد.
یکی از کارهای اساسی در راستای نهی از منکر و امربهمعروف، حفاظت از انفال و منابع طبیعی است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمان امربهمعروف و نهیازمنکر از جمله فرائضی است که در منابع دینی بسیار مورد تأکید قرار گرفته، بهطوریکه جهاد در راه خدا در برابر این امر بهمثابه قطرهای در برابر دریا تشبیه شده است.
یکی از کارهای اساسی در راستای نهی از منکر و امربهمعروف، حفاظت از انفال و منابع طبیعی است.
با توجه به اینکه منابع طبیعی و محیط زیست اصلیترین و حیاتیترین منابع هر کشور و منطقه هستند، مشارکت آحاد مختلف جامعه درحفظ این ثروت خدادادی امری ضروری و اجتناب ناپذیر است.
علیرضا ابوالحسنی مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمان با اشاره به اینکه در بخشهای مختلف فرهنگ دینی و فرهنگ ملی ما بحثهای مربوط به حفاظت از منابع طبیعی و محیط زیست وجود دارد، گفت توصیه های قرآنی فراوانی در زمینه ضرورت حفاظت از این منابع داریم و لازم است این موضوعات به آحاد جامعه انتقال داده شود البته برای حفاظت از منابع طبیعی در وهله اول نیاز به «باور» داریم. به این معنا که باور کنیم که چالشهای در این خصوص وجود دارد. تنها در این شرایط است که با عدم بهره برداری غیر اصولی منابع آبی ،خاکی،جنگل ها و مراتع را تخریب نمیکنیم.
مدیرکل منابع طبیعی استان با بیان اینکه حفاظت از منابعطبیعی از عهده یک سازمان خارج است، خاطرنشان کرد: اعتقاد ما بر این است که منابعطبیعی یک ثروت و اموال عمومی است و همه افراد یک کشور به اندازه مسوولیت خود در حفظ آن سهیم هستند.
وی ادامه داد: جلوگیری از تخریب جنگل، مرتع و پوشش گیاهی مصداق نهی از منکر و ترویج درختکاری و حفاظت از طبیعت و بهرهبرداری اصولی، مصداق امربهمعروف است.
گاهی اوقات عدم شناخت معروف و منکر موجب خطا میشود و یکی از وظایف ادارات منابع طبیعی و آبخیزداری، ترویج فرهنگ منابع طبیعی و تلاش در جهت افزایش آگاهی همگانی با اهمیت حفاظت از منابع طبیعی است. برگزاری دورههای آموزشی و ترویجی در بین اقشار مختلف جامعه از جمله معلمان، دهیاران، دانشآموزان، مرتعداران، عشایر و غیره از جمله اقدامات انجام شده در این راه می باشد.
ابوالحسنی ضمن اشاره به مصادیق منکر در حوزه منابع طبیعی خاطرنشان کرد: باتوجهبه اینکه منابع طبیعی و انفال، امانتی الهی و متعلق به همه مردم است؛ حفاظت و نگهداری از این منابع خدادادی ضامن تداوم حیات و سلامت بشر است. پس هر گونه آسیبزدن به این سرمایههای خدادادی از جمله قطع و بوتهکنی درختان و بوتههای مرتعی، چرای بیرویه دام، شخم و تصرف اراضی ملی، ایجاد حریق در جنگلها و مراتع، بهرهبرداری غیرمجاز گیاهان دارویی و غیره که بیشتر اوقات به دلیل عدم آگاهی و سهلانگاری اتفاق میافتد مصداق منکر است.
وی اظهار داشت تلاشهای مخرب و فعالیتهای بیضابطه از سوی برخی موجب ویرانی جنگل ها و مراتع شده و این مسئله خطرات جدّی برای حیات فعلی بشر و نسلهای آینده به بار آورده است. طبیعت مادر انسان است. انسان تنها در آغوش اوست که آرام مى گیرد رشد مى کند و به کمال مى رسد. تمدّن در دامن طبیعت شکفت و به فن آوریهاى شگفت انگیز دست یافت ولى متأسفانه به جاى این که آنچه را از طبیعت گرفته و فن آورى مدرن خود را در خدمت طبیعت به کار گیرد و به نگهدارى دقیق و عالمانه از آن بکوشد به چنگ اندازى به طبیعت و چیرگى بر آن روى آورد و در چنگ گرفتن قدرت مندانه آن را افتخار خود انگاشت و انسان را از آغوش مام مهربان خود جدا کرد و او را در بحرانى سخت.
ابوالحسنی اظهارداشت تخریب اراضی ملی و منابع طبیعی به دلیل اهمیت ذاتی این منابع و درک این موضوع از سوی قانونگذار موجب این شده است که قانونگذار تخریب اراضی ملی ومنابع طبیعی را به موجب ماده 690 قانون مجازات اسلامی و ماده ۴۲قانون حفاظت و بهره برداری از جنگل ها و مراتع جرم تلقی نماید . تخریب به معنای ایراد هرگونه صدمه عمدی است که منتهی به نقصان یا از بین رفتن مال یا شیء متعلق به دیگری می باشد .
به گفته مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمان بر اساس اصل ۵۰قانون اساسی در جمهوری اسلامی، حفاظت محیط زیست و منابع طبیعی که نسل امروز و نسلهای بعد باید در آن حیات اجتماعی رو به رشدی داشته باشند، وظیفه عمومی تلقی میگردد. از این رو فعالیتهای اقتصادی و غیر آن که با آلودگی محیط زیست یا تخریب غیرقابل جبران آن ملازمه پیدا کند، ممنوع است.
ارسال به دوست