حفاظت از انفال وظیفه اصلی سازمان منابع طبیعی است!

تاریخ انتشار : 1403/04/30 - ساعت انتشار: ١٠:١٠ - گروه خبری : اخبار استان

سرپرست سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور گفت: منابع طبیعی برای مدیریت سرزمین و دستیابی به اهداف از پیش تعیین شده، طرح ها و پروژه های مختلفی را در دست اجرا دارد که یکی از مهمترین و اولویت دار ترین وظیفه سازمان، حفاظت ازعرصه های منابع طبیعی بویژه جنگل ها و مراتع است.

به گزارش مرکز اطلاع رسانی سازمان منابع طبیعی، حسن وحید در دوازدهمین جلسه تبیین سیاست ها، برنامه ها  اقدامات و عملکرد معاونت آبخیزداری، امور مراتع و بیابان که با حضور مدیران ستادی و استانی( به روش وبیناری) برگزار شد، تاکید کرد: حفاظت وظیفه اصلی سازمان منابع طبیعی است و نباید مورد غفلت واقع شود، بویژه در این فصل  از سال که جنگل ها و مراتع کشور درگیر حریق شده است و یگان حفاظت  منابع طبیعی باید بطور مستمر در سطح ستاد و استان ها در موضوع سیاستگذاری و نظارت برعرصه ها با نهادهای دست اندرکارهمانند سازمان مدیریت بحران واستانداری جلسات مستمر برگزار نمایند.

وحید میزان بارندگی در اواخر سال گذشته و اوایل امسال را قابل توجه دانست و افزود: این بارندگی ها سبب افزایش پوشش گیاهی شده و افزایش پوشش گیاهی زمینه  بروز حریق در جنگل ها و مراتع را ایجاد می کند.

وحید با بیان اینکه شرایط بهره برداری از مراتع را باید آسانتر کرد، خاطر نشان ساخت:عرصه های منابع طبیعی کشوربسیار گسترده است و مدیریت بر منابع طبیعی باید با مشارکت مردم و جوامع محلی انجام شود زیرا سازمان منابع طبیعی به تنهایی قادربه مدیریت منابع طبیعی نیست.

سرپرست سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشورهمچنین اعلام کرد: طرح کاشت یک میلیارد درخت وطرح آبخیزداری همه اقدامات منابع طبیعی نیست بلکه باید در کنار این اقدامات در بخش حفاظت، بیابان زدایی، احیای مراتع و رویشگاههای جنگلی ایرانی - تورانی و خلیج عمانی توجه لازم صورت گیرد.

*سبقت بیابان زایی از بیابان زدایی

وحید در ادامه به اقدامات انجام شده در بخش بیابان زدایی اشاره کرد و افزود: پدیده بیابان زایی که کاهش توان سرزمینی را به همراه دارد علیرغم  اقداماتی که منابع طبیعی انجام می دهد اما بر اساس نقشه های تهیه شده از سوی دانشگاه تهران نشان می دهد که این پدیده شتاب بیشتری گرفته و موضوع  ریزگرد اکنون به یکی از چالش های بزرگ زیست محیطی در کشور تبدیل شده است که البته اثرات آن علاوه بر داخل کشوربخشی نیز منشائ خارجی دارد.

وحید با بیان اینکه پدیده بیابان زایی امروز گریبان گیر بسیاری از نقاط کشور از جمله استان گلستان نیز شده است و هر سال روند سریع تری به خود می گیرد، تصریح کرد: در کنارعوامل طبیعی از جمله اقلیم و عوامل انسانی، مجاورت بیابان‌های کشور ترکمنستان و صحرای قره قوم ، تخریب سرزمین و بیابان زایی را در ناحیه شرقی این استان افزایش داده است.

وی  در این جلسه وبیناری به وجود 14 میلیون هکتار کانون های بحرانی بیابان زا در کشور اشاره کرد و گفت: بخشی از این کانون ها مربوط به بخش کشاورزی و بخش هایی نیز مربوط به اجرای طرح های عمومی و عمرانی است و ما باید وظایف هر یک از بخش ها را به دستگاههای مربوطه اعلام نماییم تا بازسازی ها و احیای سرزمین بر اساس مسئولیت های اجتماعی که برعهده بخش های مربوطه  است طبق ضوابط زیست محیطی انجام شود.

به گفته وحید در برنامه هفتم توسعه توجه خوبی نسبت به منابع طبیعی صورت گرفته و تکلیف شده است بر اساس برنامه پنج ساله  هفتم20 درصد عملیات بیابان زدایی، 20میلیون هکتارعملیات احیای مراتع و 20 درصد ضریب حفاظت از منابع طبیعی افزایش پیدا کند.

* نهالستان های بیابانی به اشتغال زایی در بین جوامع محلی کمک می کند

  در این جلسه غلامرضا هادربادی مدیرکل دفتر امور بیابان سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور طی گزارشی در باره نحوه مدیریت نهالستان های بیابانی گفت: وجود  نهالستان های بیابانی به اشتغال زایی و مشارکت در بین جوامع محلی کمک  نموده و منجر به تولید سرمایه در بین مردمان محلی می شود.

مدیرکل دفتر امور بیابان سازمان منابع طبیعی از ایجاد 46 نهالستان بیابانی در 17 اداره کل منابع طبیعی استان ها اشاره کرد و افزود: درراستای طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت تاکنون  بیش از 30 میلیون اصله نهال بیابانی در مساحتی حدود 160 هزار هکتار تولید و در سامانه ساتک به ثبت رسیده است.

دکتر هادربادی در ادامه، نهال های تولیدی سازگار با محیط، مکان تولید نهال و نیروی انسانی مجرب که فرآیند تولید نهال ها را رقم زده است را به عنوان سه عنصر مهم در مدیریت این نهالستان ها برشمرد و در ادامه استفاده از ظرفیت سایر دستگاههای اجرایی ، بهره گیری از قانون هوای پاک، استفاده از ظرفیت صندوق های اعتباری نظیر: صندوق حمایت از منابع طبیعی و توسعه کشاورزی و بهره مندی از یارانه نهال را نیز خواستار شد. 

نسخه چاپی

ارسال به دوست

 


خروج